MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

NAMAZ’IN KILINIŞI

<< 605 >>

DEVAM: 21- Öğle ve ikindi Namazlarında Kıraat

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

- - (-)

4757 (1)- Abdullah b. Ubeydillah b. Abbas der ki: Ben ve Kureyşli gençler İbn Abbas'ın yanına girdik. Kendisine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarında okur muydu?" diye sorduklarında: "Hayır okumazdı" dedi. Ona: "Belki içinden okuyordu!" dediklerinde şu karşılığı verdi: "Yüzü tırmalanasıca. Bu fikrin ilk sorduğundan daha kötüdüL Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine gelen vahyi tebliğ eden bir kulduL Şu üç şey müstesna Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize has kıldığı bir şey YOktUL Bize abdesti tam olarak almamızı, sadaka (zekat) yemememizi ve atla eşeği çiftleştirmememizi emretmiştiL"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/297), Tirmizi (2/31), Nesai (2/121) ve İbn Mace (1/85) rivayet ettiler.

 

 

 

4758 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnet kıldığı her şeyi mutlaka öğrendim. Ancak şu üç şey müstesna. Öğle ve ikindi namazlarında okur muydu, okumaz mıydı bilmiyorum. "Ben de ihtiyarlığın son noktasına ulaşmış iken" buyruğunu "ve kad belağtu minel kiberi utiyyen...''şeklinde (t) harfiyle mi yoksa: "...usiyyen" şeklinde (s) harfiyle mı okurdu bilmiyorum." Husayn: "Üçüncüyü de ben unuttum" dedi.

 

Heysemi (11604) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

 

4759 (3)- İbn Abbas der ki: "Muhakkak ki sünnetin hepsini öğrendim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi namazlarında okur muydu, okumaz mıydı bilmiyorum. "Ben de ihtiyarlığın son noktasına ulaşmış iken" buyruğunu "ve kad belağtu minel kiberi utiyyen'' şeklinde (t) harfiyIemi yoksa: "usiyyen" şeklinde (s) harfiyIemi okurdu yine bilmiyorum."

 

 

 

4760 (4)- İkrime der ki: İbn Abbas öğle ve ikindi namazlarında okumuş değildir. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (namazda) okumakla emrolunduğu yerde okudu ve susmakla emrolunduğu yerde susup okumadı. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sizin için güzel bir örnektir. "Senin Rabbin unutkan değildir." [Meryem 64]

 

Diğer tahric: Buhari (774) rivayet etti.

 

 

 

4761 (5)- İbn Abbas: "Hz. Nebi (namazda) okumakla emrolunduğu yerde okudu ve susmakla emrolunduğu yerde susup okumadı. "Senin Rabbin unutkan değildir."[Meryem 64] "Resulullah, sizin için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] dedi."

 

 

 

4762 (6)- İkrime bildiriyor: İbn Abbas: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı namazlarda okudu, bazılarında da susup okumadı. Biz de okuduğu namazlarda okuyor ve okumadığı namazlarda okumuyoruz" dedi. Kendisine: "Belki içinden okuyordu" denildiğinde, bu sözden öfkelenerek. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ithamda mı bulunuluyor?" karşılığını verdi. İbn Ca'fer ve Abdurrezzak rivayetlerinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ithamda mı bulunuyorsun" ifadesi geçmiştir.

 

 

 

4763 (7)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öğle ve ikindi namazlarında okuyup okumadığını bilmiyoruz. Ancak biz (bu namazlarda) okuyoruz."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12700) rivayet etti.